18 jaanuar, 2008

Tarretis


Tarretise pokaali võib ka nii kaunistada



Tarretis ise on imelihtne. Kasutasin punasesõstra mahla(ikka enda tehtud suvel) ja maasikasiirupit(kompoti tegemise kõrvalsaadus ... :) ) ning kompoti maasikaid ja ka vett. Vedelike vahekord sõltub sellest millist maitset keegi soovib. Aga arvestama peab, et zelatiin teeb esialgse maitse nõrgemaks ja ka sellega, et kui proovida kuuma vedelikku siis selle maitse on jahtudes nõrgem - seega peab üsna tugevamaitseline olema tarretise vedelik. Samas lõpliku maitse testin mina ikkagi kuumast vedelikust. Aa, ja vajadusel lisada ka suhkrut(kui siirup/mahl ei ole piisavalt magus olnud). Maasikate asemel olen mõnikord lisanud ka kompotiõunu,-ploome või -kirsse (vajadusel tükeldanud või õhemateks viiludeks lõiganud enne).
Zelatiini paisutan ja lisan kuumale vedelikule(mitte keevale) ja segan kuni sulab või kui teen ühest mahlast (ja ilma veeta) siis sulatan paisunud zelatiini ja lisan külmale / toasoojale mahlale. NB! sama lusikaga millega maitsed vedelikku ei tohi zelatiini mahla sisse segada(ei pruugi tarretuda).
Zelatiini kogus sõltub vedeliku kogusest(ja see omakorda sellest kui palju vaja teha on -1 inimesele arvestan u 150_170 ml+maasikad vms mis pokaali läheb- täiskogus on kokku max 200ml)Enamasti lasen tarretisel üle öö külmas tarretuda aga saab ka nii, et hommikul enne 10 valmis teha ja õhtusöögi juurde magustoiduks saab juba serveerida).
Lisada võib ka külmutatud marju aga siis tuleb arvestada , et neist sulab vedelikku juurde ja zelatiini peaks olema veidi rohkem.
  • kui vaheldust tahan siis kasutan neid valmis tarretise segusid- metsmaasikas ja virsik (vist st kollane) on minu eelistused
  • eelistan veidi pehmemat tarretist aga see on piiri peal mängimine, sest kui liiga vähe zelatiini panna siis ei tarretu

4 kommentaari:

Puhvis Kukk ütles ...

Kiilike, kus on retseptid? Pane ikka see juurde..
Tarretis naeb nii hea valja, kas kirsid sees?

Anneli ütles ...

ei ole kirsid .... seekord. Olid kompotimaasikad. Retsepti polnud sest tühjendasin oma pildikausta arvutis ja enamik asju on kas lihtsad ja igapäevased(minu jaoks)ning ma ei ole kindel kas keegi huvi tunneb.
Aga hea meelega panen ka retsepti kui seda küsitakse ....:)

Puhvis Kukk ütles ...

Hmmm, nii hea naeb valja ja paneb kodu igatsema. Punasesostra siirupit ei pole siinkandis aga IKEA minu arust muub ehk midagi sellist. Peab jargi proovima, aitah retsepti eest!
h

Anneli ütles ...

samahästi sobivad ka kirsisiirup või maasikasiirup või siis mahlad aga need peavad olema sellised tugevama maitsega . Tegelikult võib ju ükskõik millisest mahlast teha ....olen jäänud enda jaoks vanade heade mahlade/siirupite juurde.
Ainuke häda nt mustsõstramahlaga on minul see, et ta muudub kuidagi hallikas-lillaks kui zelatiini lisanud olen ... ja sellepärast ei julge seda soovitada. Samas katsetada võiks muude mahladega(vee lisamisega olla suht kitsi). Endal liigub mõte kiirelt Granini mahlale või siis selle Portugali täismahlale(nimi ei tule meelde)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...