18 jaanuar, 2008

Napoleoni kook

Seekord sai seda kooki tehtud aasta lõpus,enamasti teen aga kellegi sünnipäevaks. Lehttaigen tuleb ilusasti poest, keedukreemi teen ise ja kohe kindlasti käib kihtide vahele ka jõhvikamoos.













Keedukreemi mida kasutan on siis tegelikult Piimakreem (retsept raamatust: Valik toiduretsepte, 1966, lk 208)- olgu öeldud, et sama kreemi kasutan ka pähklitordi tegemisel(idee pärineb kunagi Saaremaal tehtud pähklitordist mis oli-on-ja jääb parimaks tordiks mida eales saanud)
1 kl piima
1-2 spl jahu
2 muna
3 spl suhkrut
konjakit
vanilliini(või kakaod)
50-100 gr võid(kaldun arvama, et kasutan enamasti 100 gr või veidi rohkem)

Jahu segada lahtiklopitud munade ja piimaga, lisada suhkur ja keeta läbi(madalal kuumusel, pidevalt segades ja lühidalt, sest muidu võib muna tükki minna).Või vahustada hästi, lisada vähehaaval piimakreem(mitte soe) ja maitsestada. Vahustada üheskoos, kuni saadakse ühtlane õrn kreem.

Nii, nagu juba alguses mainisin siis lehttaigent läheb enamasti kaks pakendit ja ka kreemi tuleb toppelt kogus teha millest siis osa jääb küll järgi kuid mis väga kiiresti ära limpsitakse:D. Lisaks läheb 1 purk jõhvikamoosi- minu jaoks peab moos selles koogis olema hapu, magusat õunamoosi ei kannataks kuidagi välja.
Koogi tegemist alustan peopäevale eelneva päeva hommikul kui teen valmis kreemi ja küpsetan valmis põhjad vastavalt tujule siis kas piklikud või ruudu kujulised. Järgi jäänud servad küpsetan samuti ära ja jälgin, et need ei muutuks küpsetamisel liiga tumedaks - värv peab olema isuäratav, sest nendest tuleb pärast peale kate- puistan neid viimaks kreemile. Kui kreem ja põhjad on hommikul valmis tehtud siis pealelõunal panen koogi kokku, ehk koogialusele 1 põhi, sinna peale kreemi ja siis moosi ning nii kokku 3 korda(ehk üksteise peale läheb 3 plaati). Kõige pealmiseks kihiks jääb kreem millele puistan lehttaignapuru. Hea oleks kook katta kilega AGA siis tuleb jätta igaks juhuks veidi lehttaignapuru selleks hetkeks kui serveerima hakata kooki . Kile hoiab hästi niiskust ja laseb koogil mõnusalt pehmeks muutuda aga samas selle pealt võtmine on selline tegevus mida ise kohe kuidagi ei salli(enamasti ei kasuta kilet ise).
Kogu tegevuse saab ära teha ka ühe pealelõunaga või 3h õhtul aga seda ei julgeks eriti soovitada !

Mingil hetkel olen teinud ka selle kreemiga:
Või-munakreem:
2 munakollast
1/2 kl suhkrut
1/2 kl piima
150 gr võid
vanilliini
Munakollased vahustada suhkruga, lisada keev piim ja kuumutada paksenemseni(segada pidevalt ja keskmisel või madalal kuumusel seda teha). Jahutada. Vahustatud võile lisada vähehaaval munamass ja vahustada ühtlaseks kergeks kreemiks, seejärel maitsestada.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...