26 jaanuar, 2008

Kirsi-kohupiimakook

Seekordne kook on kummitanud peas juba mõnda aega aga tegemiseni pole jõudnud.
Koogis on kasutatud värskeid kirsse(st ikka külmutaud kujul aga siiski eheda kirsi hapuka maitsega)















Põhi:
200 gr jahu
100 gr võid
70 suhkrut
1 muna
vaniljesuhkrut


Täidis:
500 gr kohupiima
2 muna
hapukoort niipalju et mõnusalt kreemjas mass tekib u 1/4 500gr pakist
500 ml topsitäis kirsse(mõõt on selline kuna võtsin sügavkülmast sellise topsiga :) )

Valmistamine:
Taigna koostisained kokku segada ja vähemalt 30 minutiks külmkappi panna, peale külmas seismist võitatud vormi suruda. Servad võivad algul veidi üle ääre jääda,sest ahjus vajuvad niikuiniii alla veidi. Kui vorm on taignaga vooderdatud panna taigna peale küpsetuspaber ning sinna valada kuivataud herneid/ube vms ning lõigata üleliigne paber ära(selle paberi võiks pärast säilitada- kindlasti läheb milalgi jälle vaja).Herneid vms peab olema u 2/3 vormi osas, sest muidu võib põhi ära vajuda. Küpsetada 180 kraadi juures u 10 minutit(taigen ei tohi enam väga niiske tunduda).

Samal ajal kui põhi küpseb, segada kohupiim, munad ja hapukoor. Suhkrut panna niipalju et parajalt /mõnusalt magus tundub u 6-9 spl (Tere vaniljekohupiima puhul ei tule suhkrut lisada).

Küpsenud põhjale panna kirsse, valada peale kohupiima- mätsida ja patsutada ning jälle kirsse panna(loopisin lausa sest nii jäi põnevam st kraatrid tekkisid ... ja lastel oli lõbus vaadata).

Kook uuesti ahju, nüüd juba koos täidisega. Küpsetada pöördõhuga 190 kraadises ahjus niikaua kuni kohupiim enam ei värise väga tugevasti. Kui tundub, et kohupiim ei küpse läbi siis võib temperatuuri alandada 180 kraadini. Aega peaks minema u 25-30 minutit.




  • tegelikult on nii, et kohupiima võib olla ka 100 gr vähem aga siis võiks hapukoort veidi rohkem panna ja hea oleks ka madalama temperatuuriga pärast küpsetada(180 kraadi)

  • viimane kord ostsin kohupiima turult st lahtist rasvavaba ja parim kook tuli - pakikohupiimast sellist ei ole õnnestunud siiani saada.

  • kui käepärast on siis võiks lisada vaniljepudingu pulbrit(RUF) kohupiimamassile -annab ilusama värvi ja aitab kohupiimal kiiremini pakseneda.



Panin selle pildi võrdluseks. Nii erinevalt töötlevad erinevad fototöötlusprogrammid pilte st võimalused on erinevad. Võib ka olla, et minu oskused on kehvad aga .... see kehtib siis juba mõlema programmi kohta:)

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...