30 september, 2007

Sokolaadikook/tort

See on üks mõnusamaid kooke mida kõik on siiani hea meelega söönud. Aga ettevaatust ! kaloreid on rohkem kui üks inimene taluda suudab:))



100 gr Bitteri sokolaadi(150 gr tumedat sokolaadi)
125 gr võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1,5 dl aprikoosi marmelaadi

Kreem:
I variant
150 gr tumedat sokolaadi
50 gr võid
(50-100 gr valget sokolaadi)

II variant
200-250 ml vahukoort vahustatult
vaniljepuding

Soojenda ahi 175 kraadini. Sulata sokolaad kas vesivannil või mikros vedelaks ning lase veidi jahtuda. Vahusta taignakausis või suhkruga. Või võiks olla ikka päris mitu tundi varem toasoojas st päris pehme või on parim. Kui või on suhkruga vahus lisa ükshaaval vahustades munad. Vahusta taigen ühtlaseks. Lisa vedel sokolaad ja sega korralikult läbi. Sega jahu ja küpsetuspulber ühtlaseks ning lisa ülejäänud taignale. Vala taigen vormi. Küpseta 35 minuti 175 kraadises ahjus(soovitav pöördõhk). Kui kasutada 24/26 läbimõõduga vormi on küpsemisaeg 35 minutit kui väiksem vorm siis kuni 1h(proovi enne tiku või noa otsaga,et kook seest vedel ei oleks). Lase küpsenud koogil veidi jahtuda ja lõika siis kook keskelt pooleks ning pane vahele aprikoosimoos(ja teine pool koogist tagasi peale). Ja koogi panen alusele siis tagurpidi ehk pealmine pool alla ja alumine pool üles - siis jääb pealt sile ja tasane kook:)

Kreem: Sulata sokolaad ja või ning sega korralikult, määri koogile ja ka külgedele. Hoia serveerimiseni jahedas. Kui kasutad ka valget sokolaadi siis sulata veevannil(aga mitte otseselt keeva vee sees). .Valge sokolaad jääb ka peale sulatamist paks, seega on suht ebameeldiv sellest rõngaid koogile teha. Mõnest kohast jääb paks ja mõnest kohast peenem. Pallikesed on tehtud u poolest valgest sokolaadist(sellest mis retseptis antud) ja purustatud mandlilaastudest (1-2 spl)
Kui teha vahukoorest ja vaniljepudingust siis ise olen ka pudingu ise teinud(keetnud). Kasutan RUF vaniljepudingut ja teen rohkem st osa saavad lapsed magustoiduna ära süüa. Ise vajan u 250 ml valmis vaniljepudingut ja väike pakk vahustatud vahukoort. Segan need omavahel kokku ja katan koogi küljed ja pealse.

Mõnusat maiustamist!

27 september, 2007

Manna-hapupiimakook

Kuigi nimeks on kook sööb meie pere seda kui õhtusööki:)

5 dl jahu
2 muna
2 dl suhkrut
100 gr võid või margariini
4 dl hapupiima või keefiri
1 tl söögisoodat
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl mannat
150 gr rosinaid või 200 gr kuivemaid marju(muidu ei taha kook läbi küpseda)

Klopi munad suhkruga lahti, lisa vähehaaval sulatatud või, hapupiim, vaniljesuhkur, manna, pestud rosinad ja lõpuks soodaga segatud jahu. Vala võiga määritud ahjuvormi ja küpseta 200 kraadises ahjus u 45 minutit.
Olen teinud nii rosinate kui mustikatega - eelistan esimesi ja neid panen ikka nii, et tainas täpiline on:).
Kui lapsi ülekavaldada siis võib panna ka muffinivormid kolmveerandi jagu täis ja küpsetada 200kraadi juures 25 minutit(pöördõhuga 180 kraadi juures 25 minutit)

Suussulav õunakook


Imehea ja tõesti suus sulav kook ja terve plaaditäie saab sellest



Taigen:
500gr võid
250gr suhkrut
4 muna
250 gr kartulijahu
3spl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 kg puhastatud õunu
suhkrut ja kaneeli
-Vahusta või ja suhkur. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad.
-Sega hulka omavahel segatud kartulijahu, jahu ja küpsetuspulber ning kalla taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
- Koori ja viiluta õunad. Puista üle suhkru-kaneeli seguga.
- Küpseta pirukat ahjus 200C juures 25 minutit.

Ise olen eelnevalt ikka õunad koorinud ja tükeldanud ning õunte kogus on ikka natuke väiksem st u 1-1,5kg musti õunu.
Kui on valida kõrge ja madala äärega plaadi vahel siis eelistaks kõrge servaga(mul on kõrge servaga plaat väiksem ja kook jääb kõrgem tänu sellele:)) )
Retsept võetud Kodukirja Pirukaraamatust ja koogi nimi Suussulav õunapirukas

Babooti lambaliha ja aprikoosidega

600gr lambaliha(kintsuliha) ... aga sobib ka muu
2 sibulat
3 spl rosinaid
10-20 kuivatatud aprikoosi
400gr tomateid(tomatikonserv sobib ka)
3 küüslaugu küünt
1 spl tomatipastat
1 spl pruuni suhkrut
1 spl äädikat(punase veini oma)
1 tass kooritud mandleid(soovitavalt vähem)
2 tl curry pulbrit
1 tl chillipulbrit
soola
õli
värskeid ürte

Valmistamine:
Lambaliha tükeldada 2x2cm tükkideks. Õli pannil kuumutada ja lihatükid praadida, lisada suurteks tükkideks tükeldatud sibul - veidi praadida ja lisada tomatipasta. Mandlid ja aprikoosid koos purustatud tomatitega lihale lisada. Äädika, curry, chilli , suhktu ja soolaga maitsestada. Vett lisada niipalju, et liha kaetud oleks.Kõik kuumutada keemiseni ja panna ahjupotti ning 150 kraadises ahjus 1 1/2 tundi hautada.Küüslauk purustada ja vähese soolaga segada ning kooos rosinatega toidule lisada.Kui vajalik siis lisada kas puljongit või vett ja veel 1 tund hautada.
Ahjust välja võttes vajaduse korral veel maitsestada ja värskete ürtidega üle puistada pada. Serveerida riisi või maisipudruga, kusjuures riisiga on parem:)
Toit on ahvatelv ja maitseb väga hästi ning sobib sõpradega söömiseks ehk pidulikumaks toiduks!
Head isu!

Ploomimuffinid

100gr kaerahelbeid
275 gr keefiri(hapupiima)
150 gr jahu
50 gr hakitud pähkleid
1 ½ tl kaneeli
2 ½ tl küpsetuspulbrit
½ tl soodat
1 muna
130 gr mett
80 ml õli
2 spl suhkrut
3 spl hakitud pahkleid
150 gr ploomimoosi

Ahi eelsoojendada 180 C (pöördõhuga 160C ). Muffini vorm määrida rasvainega ja asetada sügavkülma.
Kaerahelbed segada keefiriga ja jätta seisma. Jahu, pähklid, 1 tl kaneeli, küpsetuspulber ja sooda korralikult segada
Muna lahti kloppida, mesi, õli ja kaerahelbed lisada ja segada. Jahusegu lisada ja segada niikaua kuni kuivained niiskeks saavad.
Suhkur, ½ tl kaneeli ja pähklid segada. Pool taignast vormidesse panna, igasse vormi 1 tl ploomimoosi peale panna ning ülejäänud taigen muffini vormidesse moosi peale jaotada.
Suhkru-kaneeli seguga üle raputada. Ahjus keskel 20-25 minutit küpsetada. 5 minutit lasta seista ahjus, välja võtta ja soojalt serveerida.

Aga: rahulikult võib võtta ka rohkem kaneeli. Täitsa hea on kui võtta sama kogus aga siis supilusikaga. Nisujahu võib asendada ka grahamjahuga või tumedama jahuga. Kui ei taha vormi sügavkülma panna siis võib kasutada paberist muffini vorme. Juhul kui ei ole keefiri siis võib võtta ka maitsestamata jogurti või piima ja hapukoore segu. Õli asemel võib ka võid võtta. Mee asemel võib kasutada ka vahtrasiirupit või pruuni suhkrut. Samuti võib jätta panemata pähklid ehk siis asendada need mustikatega mida eelnevalt oled tuhksuhkrus veeretanud. Neid võib panna u 250gr. Siis on küll natuke liiga palju tainast aga siis tuleb vormi lihtsalt kuhjaga tainast panna ning siis ei ole vaja panna ploomimoosi.
Hästi oluline on, et kõigepealt kuivained omavahel hästi läbi segad ja siis märjad ained omavahel segad. Ja kui ahi on soe ja vormid valmis alles siis kiiresti ja lühidalt taigna läbi segad alles.


HÄÄ !

Mustika-kohupiimakook


Taigen:
100gr võid
2 1/2 dl jahu
1 muna

Täidis:
500gr kohupiima
2 muna
2 spl suhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
5 dl mustikaid(ka külmutatud sobivad .... aga olen ikka vähem pannud, sest muidu jääb üsna mahlane(mahl külmutaud mustikatest)
peale suhkrut

Taigen segada ja kohe vormi ja äärtele vajutada. Täidis segada ja taignale kallata. Mustikad kohupiima peale raputada ning mustikatele suhkrut peale puistata. Küpsetada 200kraadises ahjus 30 minutit. Hea on ..... talvel teisi kohupiimakooke ei tahagi:)

Aga tegelikult tegin veidi teistmoodi ka ...
taignasse lisasin 2 tl vaniljesuhkrut lisaks muule- ülejäänud jäi kõik samaks.
Täidisesse panin 1 muna rohkem, u 3 spl hapukoort juurde ning mustikaid panen alati vähem kui retseptis kirjas. Ja kui kasutada külmutatud mustikaid siis need lisada ikka külmutatult!!
Endale meeldi täiendatud versioon rohkem!


Pärmitaigen

No on hea ja lihtne teha pärmitainast. Alati tuleb välja ja 25 minutiga on valmis st täidis peale ja ahju. Üks pisike aga on küll ka ..... kasutan nimelt tw kaussi mis kaane ilusti pealt viskab:)

500gr jahu
250 ml vett
1 muna
3 spl suhkrut(või veidi rohkem kui tehakse magusaid saiakesi)
1 tl soola(mitte kuhjaga)
30 gr pärmi
4-6 spl õli

Jahu kaussi, ülejäänud ained omavahel segada-lahti kloppida. Muna võiks olla toasoe siis ei jahuta vedelikku maha. Vedeliku segu valada jahule ja segada taigen/kloppida kausis(nii nagu tw tainast tehakse). Panna soojavette kerkima. Kui on kahekordseks kerkinud, vajutada tagasi ja uuesti lasta kerkida. Teha taignast seda mida just soov teha on nt kaneelisaiad, moonirullid, juusturullid ja lasta uuesti kerkida ...... määrida lahtiklopitud munaga ja ahju. Peale munaga määrimist võiks kaneelisaiadele kaneeli, moonisaiadele mooniseemneid jne peale raputada. Kui saiakesed ahjust välja tulevad võiks kas vee või piimaga üle pintseldada - siis on pärast eriti pehmed ja mõnusad(on ka muidu hääd aga .... ega küll küllale liiga tee:)) )
Samast taignast võib teha ka kringlit, stritslit, igasugu pärmitaigna pirukaid.



25 september, 2007

Põhihakkmass(5-le)

350 gr veiseliha
150 gr sealiha
100 gr sibulat
50 gr margariini
1/2 dl riivsaia(kuubikuid)
2 dl piima
6+ gr külmi keedetud kartuleid
1 muna
2 tl soola
valget pipart, maitseaineid.

Liha ajada läbi hakklihamasina, soovitatavalt kaks korda.Sibul hakkida peeneks. Kui kasutada kuivatatud kuubikuid siis need immutada piimas. Segada kõik koostisained omavahel ja lasta maitsestuda vähemalt tund aega enne toidu valmistamist.
Sobib teha erinevaid hakklihatoite.... aga frikadellide jaoks on teistsugune retsept:)

Hakklihapallid/rullid(5-le)

400 gr hakkliha
100 gr sealiha
100 gr sibulat
1/2 dl riivsaia
2 dl piima(1 dl)
50 gr külmi keedukartuleid
1 muna
soola, maitseaineid
50 gr margariini

Täidis(valida vastavalt soovile):
õunu
kuivatatud ploome
köögivilja

Kaste:
30 gr margariini
30 gr jahu
4 dl lihaleent
1 dl rõõska koort

Valmistada hakkmass, jagada 10 osaks. Suruda iga osa kergelt laiali ja panna täidis peale ning suruda kokku nii, et täidis jääb hakkmassi sisse. Veeretada pannilabida abil rullid(teen ikka ja jälle seda kätega) ning praadida kuldpruuniks. Praadimisest tekkinud rasv kasuta lihaleeme tegemiseks ning kasuta kastme tegemisel.

Sauce Boulognaise(5-le)

500 gr veisehakkliha
4 dl hakitud porgandit ja pastinaaki kokku st mõlemat 2 dl
100gr peenestatud sibulat
1 dl(ja veidi rohkem) tomatipüreed ning purustatud tomateid
3 dl pujongit
2 dl valget veini(olen asendanud ka punasega) ...aga võib ka puljongiga asendada
u 2 tl soola(kindlasti mitte kuhjaga)
2 küüslaugu küünt
maitserohelist
100 gr peeneks hakitud marineeritud kurki.

Liha pruunstada ja hästi peeneteralisena hoida(st mitte suuri hakklihatükke lasta jääda).Pruunist e kuumuta kaedviljad.Lisa sibul ja kuumuta veel.Lisa tomatipüree. Sega liha,köögivili ja vedelikud potis. Maitsesta. Hauta valmis ehk umbes 30-40 minutit.Lõpuks lisa kurk ja küüslauk.
Serveerida spagettide(250 gr keedetult inimese kohta) ja riivjuustuga(40 gr inimese kohta). Head isu!

Seenepann

Arvatavasti tehakse midagi sarnast ka teistes peredes aga mina avastasin enda jaoks selle toidu palju aastaid tagasi. Eriti hea on puravikega aga ka kukeseentega on hea. Parim on suvel kui metsast leiab esimesi seeni ja peenral on esimesed porgandid piisavalt suureks kasvanud ning värsked kartulid on parajalt pisikesed veel.
Koguseid on raske anda, sest sõltub ju kõik sellest kui palju on sööjaid ja kui palju seeni metsast korjatud .

Pisikesi kartuleid
värskei porgandeid
puravikke/kukeseeni
võid
soola veidi

Kartulid ja porgandid pesta hoolikalt ja keeta pehmeks. Seened praadida võis st vedelik välja kuumutada ja lisada tükeldatud porgandid ja kartulid ning praadida tasasel tulel kõike u 10 minutit, maitsestada kergelt soolaga.


  • Eeldan, et kartulid on sellised pöidlaotsa suurused- siis on mõnus süüa.Koorida ei ole mõtet, mõistlikum on korralikult pesta(ka vitamiinid jäävad koore alla). Porgandil on alguses nii õhuke ja õrn koor,et korralikust pesemisest piisab.

Põhikaste(piimakaste)

50 gr võid
50 gr jahu(1 dl- veidi vähem)
u 1-2 l puljongit
u 1/2 l piima(koort/tomatimahla)... vedelik oma äranägemise järgi.

Või kuumutada- lisada jahu ja kuumutada pidvalt segades-lisada vedelik ja keeta(pidevalt segades) 10 minutit- ja viimaks lisada teine osa vedelikku ning lasta keema minna ning keeta 2 minutit.
  • juustukaste tehakse samamoodi kui kui piimakaste aga ilma veeta st piimaga täielikult. Lisatakse 1 dl riivitud juustu.
  • 2 munakollast segada 2 spl vahukoorega ja lisada piimakastmesse.Keema ei tohi lasta!! See kaste on söömiseks samal päeval, sobib kala, köögiviljade ja munatoitude juurde.

Täidetud paprika

6-8 paprika kauna
250 gr hakklha( võib ka vorsti läbi hakklihamasina ajada)
50 gr sibulat(või 1 keskmine sibul)
250 gr kohupiima(kodujuust, kodujuust+kohupiim)
1,5 dl köögiviljapuljongit
ürte, veidi soola,valget pipart, vürtsi, peterselli
1 spl õli

Kui on toores hakkliha siis praadida sibulaga enne, aga kui on vorstist siis tuleks sibul enne ära praadida ja vorstimass läbi kuumutada kergelt. Täidisained omavahel segada ja täita paprikad . Küpsetada 200 kraadi juures 30-40 minutit. Küpsetamise ajal kasta köögiviljapuljongiga. Tavaliselt pakun keedetud kartulit kõrvale.
  • paprikad ei tohiks olla väga suured, pigem sellised keskmised

Rabarbrikook

Seda kooki võib teha nii rabarbrite, tikrite kui ka õuntega(aga mida hapumad seda parem). Meie perele üks lemmikuid,sest kerge teha ja alati tuleb välja(aga teen kas tikrite või rabarbriga).
Puru:
200 gr margariini
2 kl jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 kl suhkrut

Täidis:
2 pakki kohupiima
1 pakk hapukoort(500 gr ja 20%) ... aga vist võib ka lahjemaga
6 muna
2 kl puhastatud ja tükeldatud rabarbreid
vaniljet ja suhkrut rabarbrile/tikrile raputamiseks

2/3 puru küpsetuspaberiga kaetud plaadile sinna peale kohupiimamass ja siis rabarbrid vms ning ülejäänud puru peale.Küpsetada u 200 kraadises ahjus kuni pealmine puru hakkab tooni võtma ehk mõned kohad hakkavad pruunikaks minema(tasub kontrollida ka noaga kas kohupiim on läbi küpsenud).

  • ise olen lisanud vaniljepudingu pulbrit 1/2 pakki(RUF) kohupiimamassile
  • ja puru olen teinud 300 gr margariiniga(st ka teisi taigna koostisosi vastavalt rohkem pannud)

Rullbiskviit

4 muna
125 gr suhkrut
u 2 tl vaniljesuhkrut
noaotsatäis soola
80 gr jahu
40 gr kartulijahu
noaotsatäis küpsetuspulbrit
rätikule suhkrut

Täidis:
400 gr vahukoort
1 pakk vahukooretugevdajat(Sahnefest, RUF)
4 tl vaniljesuhkrut
300 gr vaarikaid
või teine täidis:
2 pakki kohupiima
3/4 400 ml pakist vahukoort
2 virsikut


Munakollased eraldada valgetest. Valged ja sool vahustada kõvaks vahuks.Munakollastele lisada suhkur, vaniljesuhkur ja 4 spl külma vett ning vahustada kohe kõvaks vahuks. Kollaste vahustamine võtab üksjagu aega aga õnnestub kindlasti! Jahu, küpsetuspulber ja kartulijahu segada omavahel. Valgele lisada kollase vaht ja segada ettevaatlikult omavahel, viimasena lisada jahu. Tainas panna küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetad eelnevalt kuumutatud ahjus 8-10 minutit(180 kraadi).

Valmis biskviit võtta ahjust ja panna suhkruga ülepuistatud rätikule ning keerata ettevaatlikult rulli, lasta maha jahtuda. Rulli ei tohi väga tugevasti kokku rullida - siis ei mahu pärast täidis sisse ära ja raske on ka täidise panemiseks uuesti lahti rullida.

Vahukoor vahustada soovi korral lisada kohupiim. Lahtirullitud biskviidile panna vahukoor ja vaarikad ning rullida uuesti kokku. Kaunistada.


  • marjade/puuviljade valikut võib ise muuta st võib panna maasikaid, põldmarju, virsikuid, apelsini.

Küpsisetort

Tavaliselt teen 2 pakist vaniljekohupiimast ja 2 1/2 pakist Selga küpsistest( mingi hele ja sokolaadi oma, need imavad vedelikku paremini kui Kalevi omad). Seekord tegin auto poja 2 aastase sünnipäeva puhul ja kogused olid tunduvalt suuremad.

2 pakki heledaid küpsiseid
3 pakki sokolaadi küpsiseid
u 500 ml kohvi suhkruga(eelistan alati kohviga immutada aga võib ju ka piima või mahlaga)
3 pakki vanilje kohupiima
1 pakk vahukoort
1 Exquisa(kirjapilt vist vale:) ) maasika kohupiim - selle võib vabalt asenda tavalise kohupiimaga ja maitsestada maasikate(vaarikatega). Karbi kaal oli 500 gr
100 gr jõhvika salatit(sobib ka moos - aga hapu)
Kaunistamiseks sokolaadist kuule/pulkasid vms.




Alus valida vastavalt sellele millist torti soov teha ehk kas selline piklik või ümmargune alus. Vedelik kausikesega tordialuse kõrvale. Kui vedelik on soe siis piisab küpsise hetkeks vedelikku pistmisest(muidu võiks 2-3 sekundit hoida -lugeda pole vaja aga orienteeruv aeg lihtsalt) muidu muutub liiga pehmeks. Kui kiht heledaid küpsiseid on aluse peal siis kohupiim peale ja veidi moosi ka,siis järgmisena tumedad küpsised ja jälle kohupiim. Juhul kui on maitsestatud kohupiim ka siis teisele kihile maitsestatud kohupiima panna. Ja nii niikaua laduda kuni küpsised otsas ja tordi katmiseks piisav kogus kohupiima järgi!! Maitsestatud kohupiim peab saama kihtide vahele ja maitsestamata st vanilje oma jääb katmiseks.

     
  • Ise olen arvestanud, et katmiseks kulub 1 pakk vaniljekohupiima ja 250 ml vahukoort.Enamasti segan selle ikkagi täidiseks mõeldud kohupiimaga kokku aga võib ka eraldi jätta.
  • Seda autot tehes ladusin 4 kihti täispikkuses ja siis jätsin eestpoolt ühe rea küpsiseid vabaks, tagant jäi poolküpsisereast tühjaks.Iga järgmise reaga vähendasin jälle küpsiste osa ehk esiklaas läks laugelt ülespoole ja ka tagant oli mingi kerge vähenemine. Astmed katsin kohupiimaga pärast. Tordi katmiseks on hea kui kohupiim on võimalikult paks.Aknaraamid ja muud osad mis on pruunid on tehtud sokolaadi pulgakestest(jube töö aga jäi üsna armas)
  • Kui täidiseks mõeldud kohupiimale lisada 2-3 spl piima siis jääb kohupiim mahlasem ja piim ise imendub küpsistesse(ning kohupiim ei muutu kuivaks)

23 september, 2007

Võileivatort (lihaga)

2 suurt röstsaia
kaunistamiseks paprikat/ muna/ singi lõike vms vastavalt soovile
200 ml kurgi marineerimisvedelikku/või piima(kurgi oma eelistatud, sest annab teravust)

Täidis 1:

50 gr riivitud juustu
0,5-1 karp sulatatud juustu Merevaik
50-150 gr hapukoort
u 50-100 gr majoneesi
Täidis 2:
1 kanakints
0,5-1 karp sulatatud juustu Merevaik
50-150 gr hapukoort
u 50-100 gr majoneesi
Täidis 3:
1 pakend viilutaud sinki(kas veiselihast/ sea- või linnulihast)
0,5-1 karp sulatatud juustu Merevaik
50-150 gr hapukoort
u 50-100 gr majoneesi

Röstsaial servad ära lõigata. Saumikseriga püreestada üks pakend singilõike ja 1 kanakints. Singipüreele lisada pool(- kuni üks karp merevaiku) , majoneesi ja hapukoort vastavalt maitsele ja sobiva konsistentsi saavutamiseks. Kanakintsule lisada teine pool karpi merevaiku ning samuti majoneesi ja hapukoort.Juust riivida peene riiviga, lisada pool( -terve) karp merevaiku ning majoneesi.Saiaviilud panna alusele nii nagu soov on st kas kandiliselt või pikliku kujundina.Ise olen teinud kaks viilu kõrvuti ja 3 viilu pikuti ehk siis ühes kihis on 6 viilu. Saiad pintseldan üle vedelikuga(kurgi marineerimisvedelik lihaga tehtud võileivatordil). Esimesele kihile panen singiga täidise, peale saiaviilud, uuesti pintselda üle ja siis suitsukanatäidis, jälle saiaviilud ja pitseldamine vedelikuga ning järgmine täidis justutäidis. Kui teha 2 suruest röstsaiast(Hää oma) siis tuleb veel 2 kihti saia, peale juustutäidist panin suitsukanatäidist sest seda oli rohke tulnud st kogus oli suurem kui singitäidisel. Pealmise kihi saia pintseldan ka vedelikuga ära ja siis katan toidukilega ning jätan ööseks külmkappi. Hommikul segan 1 -1,5 karbist merevaigust, majoneesist ja hapukoorest kreemi ja katan sellega kogu tordi. Kaunistan vastavalt tujule ja kodus olevatele materjalidele(toiduainetele).

Hapukoore asemel võib vabalt kasutada vahukoort aga siis tuleb rohkem merevaiku panna.
Täidis peab olema parajalt paks, et vahelt välja ei voolaks.
Singist olen eelistanud looma ja seasingi lõike, sest need on tugevama maitsega.

21 september, 2007

Karamelkissell

1kl suhkrut
1/2 kl vett
4 kl piima
2-2 1/2 sl maisi või kartulitärklist
vanilliini,pähkleid

karamellkissell vahukoore ja hapu moosiga



1/2 kl suhkrut pruunistada keedunõus helepruuniks, lisada keev vesi ja keeta kuni karamell lahustub. Lisada kuum piim, ülejäänud suhkur ja külma veega segatud tärklis. Kuumutada keemiseni ja maitsestada. Süüa vahukoore või keedisega.


Selline on juba veidi liiga tume karamell, aga siiski veel kõlbab!!
NB! Lusikat mida on suhu pistetud ei tohi panna tärklisega paksendatud toidu sisse, muidu muutub viimane vesiseks(või lausa veeks)!!

Ploomitaskud


300 gr jahu
100 gr suhkrut
1 noaotsatäis soola
1 pakk kuivpärmi või 20-25 gr värsket pärmi
80 gr mandlilaaste(seesamiseemneid)
100 ml õunamahla
6 spl õli
1 kg värskeid ploome(virsikuid)
Jahu suhkru, kuivpärmi ja 40 gr seesamiseemnetega segada. Õunamahl soojendada ja segada 2 spl õliga ning lõpuks jahuga kokkusegada ja läikiv tainas sõtkuda. 30 minutiks sooja kohta kerkima jätta. Ploomid pesta, kivid sisse jätta või välja võtta (aga mina eelistan välja võtta).
Kui tainas kerkinud on siis sõtkuda veelkord läbi ja vormida piklik "vorst".. Seda siis lõigata 16 tükiks.
Tükid laiali vajutada võimalikult õhukeseks ja peale panna ploom(või veidi rohkem) ning veidi suhkrut ploomi peale raputada.
Valmis taskuid õliga määrida ja veeratada ülejäänud seeesamiseemnetes. panna ahjuvormi ja küpsetada 180 kraadi juures u 30 minutit.
Serveerida oleks hea vaniljekastmega.
Sama retsepti järgi võib teha ka ploomimoosi, kompotiga, virsikutega. Seesamiseemned võib asendada mandlilaastudega(peenemaks hakkida)

17 september, 2007

Leivavaht

Kõik kolm pisikest söövad meil hea meelega leivavahtu. Olen vahustanud seda ikka kuumalt, külma vee vannis, sest nii saab kiiremini valmis. Vedelik võiks olla hapukas siis jääb mõnusam, muidu võib muutuda imalaks/läägeks. Kuigi ka maasikamoosiga olen teinud aga siis lisasin punase sõstra mahla:)



500ml morssi või mahlavett( nt Rõngu jõhvikasiirup)
3 spl suhkrut
5 viilu musta leiba(nt Euro pagari oma - meie pere sööb seda)
0,13 dl mannat



Leib tükeldada ja panna külma vedelikuga soojenema. Lasta veidi keeda ja siis lisada suhkur. Kui leib on pehmeks keenud st laguneb , lisada manna- samal ajal vedelikku segades. Lasta keeda u 5 minutit, maitsestada kaneeliga. Maitsestada vajadusel veel suhkruga. Võib lasta jahtuda ja siis vahustada või kohe kuumalt vahustada(võtab rohkem aega aga saab ka vahtu).

Kui ei soovi mannat panna siis võiks viilu või paar leiba rohkem panna.Serveerida vahukoore või hapukoorega. Meil eelistatakse hapukoort,sest niion lahedam:)

Kohupiima-õli taigen

Uus taigen on ammu unustatud vana, vähemalt minu jaoks. Umbes 13 aastat tagasi tegin selle retsepti järgi pidevalt pitsat. Aga väga hästi sobib seda kasutada muretaigna asemel, quiche põhjana ja nagu juba öeldud - ka pitsa põhjana. Kui viimase jaoks kasutada siis võiks panna kuivatatud ürte ka, sest siis on maitse põnevam.

125 gr kohupiima(maitsestamata ja võimalikult kuiv)
5 spl õli
5 spl piima
200 gr jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit(1 tl )
soola/ suhkrut(kui magus taigen vajalik)

Kohupiim sõelal nõrguda lasta ja lõpuks õli, piima ja noa otsatäie soolaga segada.
jahu küpsetuspulbriga segada ning lisada jao kaupa kohupiimamassile. Segamiseks oleks hea kasutada mikseri taignasegamiskonkse.
Võtmesõna selle taigna valmistamisel on: korralik läbisegamine!!

NB! taignast jagub vormile mille läbimõõt on 24/26cm,arvestatud on et taignast saab 8 lõiku quiche, pizza puhul jagub 1-4 portsioniks:)

Minestrone

500 gr loomaliha
soola
5 tera pipart
1 punt supirohelist
2 spl õli1 sibul(hakitud)
2 küüslauguküünt
300 gr tomateid
2 porgandit
2 väiksemat porrut(või 1 suurem)
2 nuikapsast
2 kartulit
200 gr herneid
1/2 purki valgeid ube
125 gr nuudleid(spagette)
pipart, muskaati, riivitud juustu, basiilikut, majoraani, tüümiani,curryt
100 gr suitsutatud pekki
veidi õli

Valmistamine: Loomaliha pipraterade ja supirohelisega kergelt soolases vees keema ajada, vaht pealt riisuda ja pehmeks hautada.Vedelik läbi sõela kurnata ja liha kuubikuteks tükeldada.kuubikuteks lõigatud suitupekk õliga läbi praadida, hakitud sibul lisada ja pressitud küüslaugu küüned lisada ja kuldkollaseks praadida. Tomatitel nahk koorida, viiludeks lõigata ja koos pekiga hautada. Liha ja puljong lisada ja keema lasta.Puhastatud, viilutaud või kuubikuteks lõigatud porgand,porru, nuikapsas ja kartul lisada. Samuti oad ja herned lisada. Kui juurvili on peaaegu pehme, lisada nuudlid, soola, pipart,muskaati, basiilikut, majoraani, tüümiani ja curryt, ettevaatlikult ja tasakaalukalt matsestada. Supp kausis/tirinas lauale anda, riivitud juust eraldi nõus juurde anda(igaüks paneb oma taldrikkusse).
Eeldatav valmistusaeg 40 minutit, mis sõltub liha keetmise ajast suuresti. Seega oleks mõistlik lõigata liha kohe alguses pisemateks tükkideks.

16 september, 2007

Saiavorm

Saiavorm on olnud minu üks lemmikuid läbi aegade. Ema tegi saiavormi alati mustsõstramoosiga- mõnusalt hapukas oli. Ise olen hakanud tegema õunamoosiga või jõhvika-õunamoosiga. Ja kui kodus leidub värskeid õunu siis leiab mõni kindlasti oma tee ka saiavormi, lisandiks kaneel. Üks muutus mis veel toimunud on - eelistan saiavormi süüa hapukoorega mitte piimaga.



1 Kirde sai
0,5 l õunamoos või midagi muud vastavalt soovile
1 pakk vaniljekastet või 0,5 pakki vaniljepudingit( mõlemal juhul need mida tuleb keeta aga vormi jaoks pole vaja keeta)
4 muna
4 spl suhkrut
kaneeli, rosinaid, õunaviile, pruuni suhkrut, kookoshelbeid, mandleid vms vastavalt soovile
piima – nii palju kui mahub segistisse(segisti mõõt on 500 ml)
veidi võid(vormi määrimiseks ja mõned killud peale)

Ahjuvorm määrida võiga.Laduda kihiti sai (soovitavalt viiludena + täita ka igas kihis viilude vahele jäävad augud sobiva suurusega saiatükiga) ja moos. Kihtide vahele lisada ka veidi kaneeli vms mida parajasti tuju lisada on. Segistise panna veidi piima(50 ml) ja vaniljekastme pulber ja need omavahel lusikaga ära segada ning siis lisada suhkur, munad ja veel veidi kaneeli – segistile kaan peale ja loksutadapvahustada nii kaua kuni kõik on ühtlane siis lisada piima nii palju, et segisti oleks kuni tiivikuni täis ja siis veel kõik omavahel segi raputada. Saadud vedelik kallata saia-moosi peale. Kui ei taha ära mahtuda siis mõne noa/kahvli abil kergitada kihte ja lasta saial vedelik sisse tõmmata.

Ahjuvormile kaan peale panna ja 200°C juures ~40 minutiks ahju. Soovitav oleks lasta veel 10 minutit seista aga kui on kiire siis võib ka kohe välja võtta. Serveerida nt külma hapukoorega või vahukoorega
Võib teha ka kolme munaga aga siis kindlasti vaniljepudingu pulber ja veidi kauem ahjus kui t° on välja lülitatud
Tegelikult võib teha veel uhkema saiavormi ja segada 1 paki kohupiima(Tere vanilje oma) 2 muna ja vaniljekastme pulbriga(lisaks retseptis antule siis) ja lisada seda kihtide vahele siis võib teha vedeliku 3 munaga ja arvatavasti ei mahu siis terve sai ka vormi kui kasutada 2l ahjuvormi.


Viimane katsetus saiavormiga oli siis järgmine:


  • lisasin värskeid virsikuid- peaks jääma vormi põhja või äärde muidu ei küpse läbi

  • saiaviilud määrisin ühelt poolt moosiga ja panin vormi poolkaldu - vorm võik olla nii kõrge et muna-piimasegu valades jääks saiaviilud vedelik sisse(meie jaoks oli vorm liiga kuiv- krõbedus oli sobiv)

  • vahele panin veel 1 paki kohupiima millesse segasin 1 muna ja 1/2 tassi piima(oleks võinud veidi vähem).

13 september, 2007

Kräsupea

Meie pere jaoks on see kook liiga magus aga kui panna sinna haput moosi siis süüakse küll:)






Taigen:
3 muna
1 kl suhkrut(200 gr klaasiga arvestatud)
0,5 purki kondenspiima(magusat)
200 gr hapukoort
1 tl soodat
1 1/2 kl jahu
2 spl kakaod
soola, vaniljet




Jahu soodaga segada ja ülejäänud ained(va kakao) omavahel segada. Jahu-sooda segu segada taignamassiga, jaotada pooleks ja ühele poolele lisada kakaod. Panna koogi/tordi vormidesse ja küpsetada 200 kraadises ahjus u 20 minutit.



Võtta välja ja lasta jahtuda. Hele osa lõigata kuubikuteks, tume põhi lõigata kaheks kihiks. Kui teha silikoonvormiga siis peaks tume põhi jääma suht niiske alt poolt ja pealmine osa veidi kuivem. Alguses ei taha kook vormi küljest lahti tulla kuid jahtudes tuleb väga hästi lahti.

Täidis:
1kg(1,250gr) hapukoort
2/3 kl suhkru-vanilje segu
Hapukoor oleks soovitatav lasta nõrguda läbi tiheda sõela, siis muutub paksemaks. Ise eelistan kasutada Alma 20% hapukoort.





Lahtilõigatud tumedale põhjale määrida hapukoore-suhkru segu. Kui on soovi panna haput moosi siis võiks ka siia seda panna. Teine pool tumedast taignast peale asetada ja kergelt hapukoorega katta. Aga palju pole vaja, sest heledate tükkidega tuleb hapukooremassi sinna juurde piisavalt. Heledad tükid panna hapukoore sisse ja segada õrnalt. Lasta veidi(u 5 minutit) seista. Asetada lusikaga tumedale põhjale. Järgi jäänud hapukoor panna ettevaatlikult heledate tükkide peale. Kui kasutad ka haput moosi siis võiks heledate kuubikute vahele moosi panna ja ka päris peale võiks veidi panna(eriti kui on punane moos- annab värvi juurde).


Glasuur:
50 gr tumedat sokolaadi
1 tl vahukoort(võib olla ka piim)
1 spl võid(soovitav 2 spl- siis läigib sokolaad paremini)
2 spl kakaod(olen vahel ka ära jätnud)






Või potis sulatada, lisada sokolaad ja piim ning soovi korral ka kakao, lasta sulada ja segada pidevalt kuni sokolaad on sula ja konsistents mõnusalt vedel (et annaks ikka niristada )









Valmis kooki võiks hoida vähemalt 1 tunni külmkapis ja siis peaks olema juba täitsa söödav.


Head isu!

12 september, 2007

Alkoholivaba glögi

1 l punast mahla
1/2 apelsini mahl
6 nelkki
2 kaneelikoort
ingverit
1/2 tl kardemoniseemneid
Mahlad ja maitseained kuumutada 90 kraadini ja hoida 5 minutit temperatuuri, siis maitseained välja võtta. Glögi serveerida väikesest tassist(eelistatud klaasist) mille põhjas on mandlilaastud, rosinad. Lusikas enne kallamist klaasi(eeldatavalt hoiab ära klaasi purunemise:) )

Külma ilma joogid

Talvel külmaga on mõnus juua midagi sooja kui tulla tuppa. Alati ei taha teed ja mõnikord ei ole ka taimetee see mille juures mõnuleda ... Ja siis on hea teha mahlast sooja jooki ....



 
Valge glögi


7 dl õuna mahla
1/2 dl suhkrut(mett)
1-2 tk kaneelikoort
1 tl kardemoniseemneid
kauni õuna kuubikuid
kooritud mandleid, pähkleid
Kuumutada maitseained mahlaga , hoia 95 Kraadi juures 5 minutit, sõelu maitseaied välja, lahusta sukur ja jaga klaasidesse kus on õuna ja mandli tükid valmis pandud.


Kohvid

Kirjutan vahelduva eduga siia retsepte oma kaustast mis on kohe-kohe täis saamas. Avastasin päris lõpust erinevate kohvijookide retsepte. Aastaid 10 tagasi sai neid kõiki katsetatud ja ka inimestele/klientidele kohvikus pakutud - rahule jäid ja tulid teinekordki tagasi :)
Kõik kohvid on arvestatud 200 ml tassi tegemiseks va Irish Coffee(see on suurem klaas), vahukoor - käib pehme vahuna kohvile lõpuks peale.

Irish Coffee
1-2 tk toorsuhkrut aseta klaasi põhja
kohvi(kuum ja kange) kalla peale
4cl Iiri viskit peale valada.Segada. Pinnale vahukoor, millele peale raputada lahstuvat kohvi(lisaks nt kaneeli; muskaat pähklit)

French Coffee
Kohvile lisatakse brandy´it

Caribean Coffee
Lisatakse tumedat rummi

Jääkohv
Valmistatakse: külm piim+külm kohv 1:1 vahekorras. Serveeritakse klaasist mille all on alustaldrik. Maitsestatakse suhkruga ja lisatakse jäätükke/kuubikuid

Varssavi Kohvi
Kohv piima ja suhkruga.
1/2 kl vett
1 spl kohvi
Kuuma vette puistatakse kohvipulber, nõu kaetakse kaanega jalastakse tõmmata- kurnatakse- Piim kuumutatakse keemiseni, lisatakse kurnatud kohvile, segatakse sisse suhkur ja kuumutatakse veelkord. Iseloomulik on piimavahu kord pinnal. Vahekord - 1/2 kl kohvi :1/2 kl piima

Kohv kakaoga
1l vett
4 spl kohvi
2 spl kakaod
3 spl suhkrut
vaniljesuhkrut lisaks
Kohv kakaoga segada- külm vesi kuumutada keemiseni- tõsta pliidilt ära-lisada vaniljesuhkur ja kohvi.

Viini kohv
2 mõõtu kohvi
1,2dl(120gr) vett
3 dl koort
Kokkuvõttes on kohv hästi kange st tavalisest toppelt kangem:)

Grand fathers coffee
2cl brandyt
2 cl Amaretot
suhkur
kuum kohv
vahukoor

Hispaani kohv
2 cl brandyt
2cl Kahlua kuum kohv
vahukoor

Hollandi kohv
2 cl pruuni kakaolikööri
2 cl valget piparmündilikööri
kuum kohv
vahukoor
sokolaaditükid peale

Mexican Coffee
2 cl Tequilat
2 cl kohvilikööri
kuum kohv
vahukoor

International Coffee
1 cl Kahlua
1 cl Contreau
1 cl kakaolikööri
1 cl sinist Curaqao
1 cl rohelist Curaqao
1 cl maasika siirupit
veidi brandit
kohv
vahukoor

Coffee Nero
Serveerida suhkrurandiga klaasist.
4 cl Callianot(tsitruse maitse) soendatakse- süüdatakse liköör ja klaasi keeratakse nii et suhkrut põletaks- suhkur muutub karamelliseks- valatakse peale kuum kohvi, vahukoor ja apelsinikoorest õli.

Royal Coffee
... konjakiga

Normandia Coffee
... calvados on kohvis

"Krjukov"
... Vana- Tallinnaga

09 september, 2007

Õuna-kaerahelbe magustoit

See magustoit sobib pere pisematele ka õhtusöögiks. Serveerida on seda hea külma piimaga või pidulikumal puhul ka vahukoorega.
Koguseid on raske anda, sest sõltub see ju sööjate arvust.Meie 4 aastane ja 2 aastane söövad õhtusöögiks ära järgneva koguse:

2 suurt haput õuna
4 dl kaerahelbeid(eelistan Nordicu omasid aga siin võiks poolitada need Heleni kaerahelvestega)
50- 100 gr võid/margariini(helbed peaksid saama kergelt rasvaseks aga mitte läikima rasvast)
u 4 spl suhkrut (võib panna ka demerera või muscovada suhkrut)
kaneeli

Õunad puhastada ja tükeldada ning segada kaneeli -suhkruseguga(minul on valmis tehtud segu). Pärast kaneeli-suhkruseguga segamist äunad rasvainega määritud vormi panna.
Või kuumutada pannil lisada helbed ja kergelt läbi kuumutada, lisada retseptis antud kogus suhkrut ning kergelt röstida.
Röstitud helbed õuntele panna.Vormi võib raputada -siis segunevad õunatükid ja helbed omavahel, muidu jäävad õunad-helbed kihiti.(Algupärane retsept ongi kihilisena tehtud:) ) .Ahjus võiks 200 kraadi juures lasta küpseda u 20 minutit või kuni pealt hakkab värvi muutma(oluline on, et õunad läbi küpseks).
Pildid on tehtud esimesel korral kui katsetasin koguseid(2 keskmist õuna ja 3 dl helbeid, peotäis rosinaid). See kogus jäi väikseks st lapsed oleks rohkem söönud. Lisada võib, et kindlasti peavad olema hapukad õunad, sest magus jätab lääge maitse ja see pole enam nii hea.

Porgandikotlett

Porgand on minu üks lemmikuid. Võin süüa nii toorelt, pirukasse panduna kui vormiroaks tehtuna või kotletina. Soe porgandikotlett külma hapukoorega tuletab meelde kokkamse esimesi tunde:)

800 gr porgandit
1 spl võid/margariini
1/2 kl piima
1/2 kl mannat
soola
2 muna
3 spl riivsaia
rasvainet(õli)

Porgand riivida, hautada või ja piimaga peaaegu pehmeks, lisada manna- keeta läbi, jahtunud segule lisada munad ja maitsestada(muskaat, sool). Saadud massist vormida kotletid(8-10 tk). veeretada riivsaias ning praadida mõlemalt poolt helepruuniks. Lisandiks sobib hapukoorekaste ja toorsalat.
Analoogid on kapsa, kartuli, peedi, porgandi-õuna ning sega -aedviljakotletid

Kapsarullid

Kohe-kohe on kätte jõudmas see õige aeg teha kapsarulle. Ei tundu(vähemalt minule) olevat õige suvel või varakevadel teha kapsarulle. Meie peres on tehtud nii, et rullid suurde potti ja siis ahju hauduma. Läbi aegade on täidiseks ikka hakkliha-riisi täidis olnud.

Oma esimesel kapsarullide tegemisel olin teinud valearvestuse ja hakkliha jäi väheks. Ei jäänud muud üle kui asendada hakkliha millegagi ... riivisin porgandit ja kaalikat ning praadisin võis ja siis hautasin pehmeks. Lisasin juurviljasegule riisi ning täitsin kapsarullid. Oh üllatust, juurikatäidisega rullid olid esimestena otsas(lauale andes olin pannud erinevatele alustele). Sellest ajast on meil porgandi-kaalika täidisega rullid nõutud söök:)
Täidist võib alati rohkem teha,sest plaadipirukale sobib sama täidis(kui veidi porgandit/kaalikat lisaks juurde panna pärast - sõltub riisi kogusest)

8-10 kapsalehte
soola
1 spl võid
Aedviljatäidis:
2 porgandit
2 sibulat
1/2 kl keedetud riisi
50 gr võid
paprikat
Aedvili riivida või tükeldada pisikesteks kuubikuteks.Hautada või ja vähese vedelikuga pehmeks, lisada keedetud riis, maitsestada.

Hakklihatäidis:
300 gr hakkliha
1/2 kl keedetud riisi
1 toores muna
1 sibul
maitseained (must pipar, paprika või vastavalt soovile midagi)

Praetud hakkliha segada hakitud sibula, riisi ja munaga, maitsestada pipra ja soolaga.
Kapsalehti keeta 3-4 minutit enne rootsu eemaldamist. Eemaldada roots või tampida pehmemaks.Ise olen lõiganud kapsalehe tagumiselt poolelt rootsu kõrgema osa ära(tampimine oleks liiga aeganõudev... minu jaoks)


Panna lehed lauale ritta- lehe ühte otsa täidis -keerata rulli-praadida rasvaines kuldseks(selle osa võib ka ära jätta... maitse asi kas praadida või mitte)-laduda hautamisnõusse -valada peale kapsakeedu vesi. Hautada pehmeks(kes soovib võib teha peale hapukoorekastme).

Hapukoorekaste:
1 spl jahu
1 kl hapukoort

Serveerida keedetud kartulitega.
Head isu!
Paar eelmist ja nii mõnigi järgnev retsept ei ole ammu enam tegemist leidnud kui head ja maitsvad on nad kindlasti. Siia satub kindlasti ka selliseid retsepte mida on mõni aasta tagasi tehtud Kuressaares Kassi kohvikus:). Kõik retseptid on järgi proovitud ja leidnud tee minu kodusesse kokaraamatusse(hoian seal selliseid retsepte mida tasub ikka-jälle uuesti teha).

Porgandivorm

Veel üks porgandivormi retsept mis on aga kindalt soolastoit. Siia ei ole lisatud liha kuid tihti panen u 300gr praetud hakkliha mille olen pipra ja soolaga maitsestanud(ilma soolata praetud hakkliha ei lähe kurgust alla:(( ). Vormiroogade retseptid on antud 4 inimesele(ka eelnevad retseptid)

480 gr porgandit
56 gr toorest riisi
240gr vett
240gr piima
2 muna
soola, muskaatpähklit, valget pipart

Puhastatud, tükeldatud porgand keeta, ajada läbi hakkliha masina. Riis keeta vee ja piimaga poolpehmeks(vedelikku mitte ära kallata,sest ahju pannes peab olema ka veidi vedelikku). Veidi jahtunult segada muna ja maitseainete ning porgandiga. Valada rasvainega määritud ahjuvormi. Küpsetada 2oo kraadi juures 50 minutit. Serveerida hapukoorega.

Kohupiima-porgandivorm

Selle vormiroa tegemisel on kaks võimalust: kas keeta porgand enne ära või panna toorelt. Maitse muutub vasatvalt sellele kuidas porgandid on lisatud. Ise eelistan(ikka maitsestatud vees) keedetud porgandeid. Toore porgandiga tegemisel oleks arukam veidi madalam temperatuur valida ja pikemalt hoida. Sobib taimetoitlasele lõunasöögiks aga samas ka lihtsalt magustoiduks(siis peaks olema veidi rohkem suhkrut pandud).

500 gr kohupiima(teraline sobib paremini)
300 gr porgandeid
50 gr sula võid
2 muna
0,5 kl piima
suhkrut, soola
muskaatpähklit(jahvatatud)

Kõik toiduained segada, maitsestada ja kallata võiatud vormi.Muna lahti kloppida ja piimaga segada siis. Peale puistata riivsaia ja väikseid võitükikesi. Küpsetada 200 kraadi juures 30 minutit. Serveerida hapukoorega.

Tomati-kartulivorm

Seda vormirooga on lihtne teha ja valmib kiirelt. Kartulipüree võib juba eelneval päeval valmis teha või siis kasutada kartulipüree pulbrit.
300 gr hakkliha
500 gr kartulipüreed
1 spl võid
1 purustatud küüslauguküüs
jahvatatud musta pipart või piprasegu veidi
3 tomatit
2 dl(100 gr) riivitud juustu
rohelis sibulat

Hakkiliha praadida ja panna vormi põhja. Peale panna kartulipüree ja peale laduda tomati viilud. Küpsetada u 30 minutit 180 kraadi juures. 3 minutit enne lõppu puistata peale riivjuust. Enne lauale andmist puistata üle sibulaga ja serveerida toorsalatiga

07 september, 2007

Suitsukana- hiinakapsasalat

Üle pika aja tegin jälle suitsukanaga salatit. Mõnusalt värske, sobib iseseisvaks söögiks aga võib olla ka soolastoidu lisandiks.
Kogused on orienteeruvad, sest sõltuvad sööjate arvust ja sellest kas lisandiks või iseseisva toiduna.

300- 500gr hiinakapsast
2 suitsukana kintsu
2 tomatit
1/2 paprikat
2 võikest kurki või 1/2 pikast kurgist
2 (3)keedetud muna
väike purk konservmaisi
tilli, rohelist sibulat
300-500 gr majoneesi

Hiinakapsas, paprika, kurk, tomat lõigata tükkideks või ribadeks. Kana lõigata pigem suuremateks tükkideks(nii et suutäit võttes ikka tunneks,et kana tükk on). Muna lõigata sektoriteks. Kõik tükeldatud koostisained(va muna) ja mais kausis omavahel segada, lisada majonees ja hakitud till ning sibul, segada uuesti ja viimasena lisada muna tükid. Veelkord, aga ettevaatlikult segada. Kaunistada kas kurgiviilude või muna sektoritega

05 september, 2007

Makaronid suitsukanakastmes

Kui lastelt küsida mida nad süüa tahavad siis enamasti on vastuseks : makaroni . Vähe sellest,et need on laste lemmikud on neid ka kerge teha. Meie lemmikuteks on saanud makaronid kas siis suitukanaga või mereandide kokteiliga. Enamasti kasutan Torino makarone.

Järgnevast kogusest saab söönuks (ja kipub ülegi jääma) 2 täiskasvanut ja 2 last( 4a ja 2a)

1/2 pakki makarone(omale sobiva kujuga - aga mitte penned... sest neile tuleks võtta topelt kogus kastme vedelikku)
400 ml kohvikoort(ise eelistan vahukoort, sest pakseneb kiiremini)
2 Järlepa suitsukana kintsu
maitse järgi ürte või sobivat rohelist
soola makaronide keetmisveele

Makaronid keeta peaaegu pehmeks. Pannil kuumutada veidi õli või võid ja lisada tükeldatud kanaliha. Kui kanaliha on soe lisada makaronid ning segada korralikult läbi ja lasta paar minutit soojeneda lihal ja makaronidel. Nüüd lisada koor ja aeg-ajalt segades kuumutada koore paksenemiseni . Kui kasutatakse kuivatatud ürte siis lisada veidi enne st siis kui koor hakkab kergelt paksenema. Kui aga värsket maitserohelist siis võib lisada alles lõpus kui pann on pliidilt võetud.

Tehes mereandide kokteiliga(külmutaud siis) lähevad panni peale makaronid ja koor koos ja kui koor paksenema hakkab võib lisada mereannid , sest muidu muutuvad need sitkeks(kalmaar) ja ei ole söödavad. Mereannid peaks panni peal olema täpselt nii kaua, et sulaksid üles ja soojeneksid.

Alati võib lisada riivitud juustu aga midagi ei juhtu kui ei pane:)

02 september, 2007

Õuna-kohupiimakook

Taigen:
400 gr jahu
200 gr suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
150 gr võid
1 muna
120 gr hapukoort

Täidis:
5-6 õuna
50 gr muscovada suhkrut(aga võib ka fariinsuhkruga)
1 tl kaneeli
u 500 gr kohupiima
120 gr hapukoort
50 gr suhkrut
1 pakk vaniljepudingu pulbrit(RUF)
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
1 sidrun (riivitud koor ja mahl)

Segasin kausis jahu, suhkuru, küpsetuspulberi ja vaniljesuhkuru. Lisasin sulatatud või ja segasin ühtlaseks. Tõstsin kolmandiku taignast kõrvale, ülejäänu hulka segasin muna ja hapukoore. Surusin küpsetusplaadi põhja ja äärtele taigna. Enne taigna tegemist puhastasin ja koorisin õunad ning lõikasin õhukesteks viiludeks. Segasin hulka muscovadasuhkru ja kaneeli ning jätsin seisma. Teises kausis segasin kohupiima suhkru, vaniljepudingu pulbri ja munadega. Maitsestasin sidrunikoore ja –mahlaga ning vaniljesuhkruga. Lõpuks katsin taigna õunaviiludega ja valasin peale kohupiimamassi. Kõige lõpuks puistasin peale kõrvalepandud taignapuru. Küpseta 200 C juures 35-45 min, kuni kook on kuldpruun ja krõbe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...