Lehed

16 november, 2007

Doonaulained




Selle koogi retsept on tõlgitud ühest saksakeelsest kokaraamatust, mille sõbranna Saksamaalt kunagi kaasa tõi. Taigen sarnaneb nii keeksile kui biskviidile kuid pole kumbki. Tavaliselt teen kompotikirssidega aga kui vaja pidulikumat siis kasutan värskeid/külmutatud kirsse.





Seda kooki on lihtne teha ja antud kogusest saab terve plaaditäie.


250 gr pehmet võid
200 gr suhkrut
noaotsatäis soola
5 muna
100 gr jahvatatud mandleid(võib ära jätta aga siis pole nii hea. Jahvatatud mandlid teevad ka koogi kuivemaks)
2 spl kirsivedelikku
280 gr jahu
3 tl küpsetuspulbrit
30 gr kakaod
1 spl piima
1 purk kirsse/ või 1kg värskeid ilma kivideta kirsse(kohe kindlasti ei ole nii palju värskeid pannud)

Kaunistuseks:
sokolaadi koogile niristamiseks
hakitud pistaatsiapähklit


  • Või suhkruga vahustada, munad ükshaaval lisada ja ka sool mingil hetkel lisada.
  • jahvatatud mandlid koos kirsvedelikuga taigna hulka segada
  • Jahu segada küps.pulbriga ja siis taigna hulka segada. Kõik põhjalikult läbi segada.
  • Ahjuplaat küpsetuspaberiga katta ja 2/3 taignast plaadile panna. Ülejäänud taignale lisada kakao ja piim ning ühtlaselt läbi segada, et kakao seguneks.
  • Kirsid hästi nõrutada ja heledale taignale asetada ja siis tume taigen ettevaatlikult peale panna ning siledaks siluda. Tegelikult võiks veidi rohkem tainast kakaoga segamiseks jätta sest 1/3 jääb veidi väheks st ei saa kogu plaadi ulatuses kooki kaetud tumeda taignaosaga.
  • Kooki eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 35-40 minutit küpsetada
  • Glasuur valmistada ja kook kaunistada (pistaatsiapähkli tükikeste ja) sokolaadiga.
NB!
  • Kook selle kogusega on suure plaadi peal üsna madal. Tasuks teha 1,5x kogus kui soov saada paksemat kooki.
  • Suurema kogusega peaks küpsetamisaega veidi pikendama.
  • Kui jääb ahju liiga kauaks - muutub kuivaks aga kohvi/morsiga on alati piisavalt hea.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...