16 november, 2007

Ciabatta

Teen ciabatta't siis kui sööme midagi itaaliapärast või siis dolmasid(dolmades).
Aga tegelikult sobivad nad ka väga hästi praetud lihalõikude juurde koos kreekasalatiga. Eriti hea on ciabatta kui pintseldada viilud üle küüslaugu-oliiviõli seguga ning pista siis mõneks minutiks ahju.

25 gr värsket presspärmi
1 spl sooja vett
1 tl suhkrut
500 gr +2 spl nisujahu
250 ml vett(leige)

1 spl mett
125 ml vett(leige)
1 tl soola
jahu vastavalt vajadusele(aga u 1 kl)
4 spl külmpressi oliiviõli
puisteks veel nisujahu või durum-nisujahu


  • Pärm sooja vee(käesoe) ja suhkruga segada ja jätta seisma kuni hakkab mullitama ja kerkima.See võib juhtuda 2 minutiga aga võib võtta ka 20 minutit.
  • Sõelu 500 gr jahu kaussi ja tee keskele süvend. Lisa kerkinud pärmilahus ja niipalju vett(250 ml-st), et moodustuks ühtlane tainas.
  • Sõtku tainast umbes 5 minutit, kuni see on ühtlane ja elastne. Kata kauss toidukilega ja jäta 18 tunniks seisma.Arvesta välja aeg millal tahad süüa ciabattat ja siis loe tagasi 21 tundi ..... siis saad aja millal peaksid alustama taigna tegemist.
  • Lahusta mesi vees ja lisa vedelikule ka sool. Lisa vedelik kerkinud taignale ja sega kuni kõik on omavahel segunenud. Lihtsam oleks seda teha mikseri taignakonksudega aga millegipärast on minul tunne, et seda tainast tuleb teha käsitsi .... seega on see taigna tegemine aeganõudev ja ka jõudu vajav tegevus.
  • Lisa jahu niipalju, et moodustuks ühtlane ja elastne taigen. Võta taignapall korraks kausist välja ja määri kauss oliiviõliga.
  • Pane taigen tagasi õlisesse kaussi ja määri ka taignapall pealt õliga. Jäta seisma 30 minutiks.
  • Kalluta kerkinud tainas kergelt jahusele tööpinnale ja jaota kaheks. Vormi kaks piklikku pätsi ja pane küps. paberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale ja külgedele jahu. Jäta 1 tunniks rätiku alla seisma.
  • Kuumuta ahi 220 kraadini. Puista pätsidele durum-nisujahu ja pane ahju. Küpseta 6 minutit 220kraadi juures ja siis alanda temperatuuri 180 kraadini ning küpseta veel 35 minutit.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...