11 oktoober, 2007

Gnocchi

Hulkusin seekord netiavarustes ja sattusin lugema kuidas küsiti kastet Gnocchi juurde. Gnocchi tundus huvitav sõna olevat mida varem ei olnud kuulnud(oh mind teadmatut). Avastasin,et seda tehakse kartulist ja on üsna sarnane sellele kuidas meie teeme kartulikotlette:) Niisiis tegin järgi ..... (aga poole kogusega ja 2 täiskasvanule ja kahele põngerjale oli täpselt õige kogus lõunasöögiks)

1 kg kartuleid(soovitatavalt jahuseid)
300 gr jahu
1 muna
soola(2spl,1 tl ja 2spl)
u 1 tl pipart(aga mitte kuhjaga ja kehtib ka soola puhul)
õli

Kaste:
shampinjonipüreesupp(sobib see kotikeses millele vett juurde segada tuleb ja siis keema ajada)
u 700 gr lõhefileed
väike purk tomatipastat

Kartulid keeta soolases vees pehmeks, lasta veidi jahtuda. Mugav on koorida kuumi kartuleid kui pajakinnas kätte panna ja siis kartul peopesas hoida. Kartulid (läbi sõela ajada või ) peene riiviga riivida- sobivad köögikombaini kõige peenmad augud. Riivitud massile lisada pipart, soola ning 1 muna ja segada kiiresti kartulimassi,et ei tõmbaks tükki(muna). Jahu lisada osade kaupa. Mass peaks jääma selline sile ja suht läikiv. Lasta seista 20 minutit.


Kartulimass jaotada osadeks(u 8 osa või ka rohkem - sõltub kui suur on tööpind). Võtta üks osa ja rullida kätega ussiks mille läbimõõt on u 2-3 cm. Ussist lõigata poolviltu tükikesed mille pikkus võiks olla ka nii u 2-3 cm. Kogu tööd tuleks teha jahusel tööpinnal(ja jahu võiks ikka olla, sest kui jahu on vähe kipuvad nad kinni jääma ja see pole enam üldse ilus:(


Pott veega keema panna ning lisada vette soola.Pott võiks ikka suurem olla st u 5-6 l. Kõik lõigatud tükid korraga keevasse vette panna ja lasta vaikselt keeda kuni tõusevad pinnale. Ettevaatlikult võib segada kui neid keevasse vette kallata. Kui on pinnale tõusnud siis veel u 5 minutit keeta.
Ahjuvorm võtta ja ära õlitada st veidi õli võiks ikka vormi põhjas olla, sest keedetud gnocchid peale nõrutamist vormi panna. Vormi raputada-liigutada nii et kõik õliga kokku saaksid.

Kaste:
Segasin pakisupi külma veega(pool kogusest mis pakil kirjas) ja lasin keema tõusta(tegelikkuses võiks ju ka päris shampinjonidest teha aga maitse jääks nõrgemaks). Pannil kuumutasin väikseks hakitud sibula oliiviõlis, lisasin tomatipasta ja veidi( u 200 ml), lasin keema tõusta ning lisasin kuubikuteks lõigatud lõhetükid. Lisasin shampinjonisupi ning kuivatatud estragoni veidi ning lasin haududa kuni kala valmis. Hea oleks lisada veidi sidrunimahla ka aga kuna ei olnud värsket sidrunit hetkel kodus siis jäi minul ära.

Vormis olnud gnocchidele lisasin kastme ja segasin- raputasin veidi vormi. Riivisin peale juustu(hea oleks parmesan - u 2 spl) ning lükkasin ahju(200 kraadi) niikauaks kuni juust ära sulas.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...